Stalowa 29 – pierwsza kamienica międzypokoleniowa w Warszawie

05 wrz Stalowa 29 – pierwsza kamienica międzypokoleniowa w Warszawie

stalowa29_budynek

WARSZTATY:  22 września (czwartek), g. 16:00-20:00, Centrum Wielokulturowe w Warszawie, ul. Jagiellońska 54

Liczba miejsc na warsztaty ograniczona, obowiązują zapisy: erbel@fundacjablisko.pl (pierwszeństwo dla sąsiadek i sąsiadów budynku, zgłoszenia do 18 września)

Warsztat prowadzą:  Joanna Erbel (Fundacja Blisko), Witek Hebanowski (Fundacja Inna Przestrzeń)

Podsumowanie warsztatów (link)

SPOTKANIE INFORMACYJNE: 27 września (wtorek), g. 17:30-19:30, Centrum Wielokulturowe w Warszawie, ul. Jagiellońska 54

W spotkaniu wezmą udział: Michał Olszewski (Zastępca Prezydent m.st. Warszawy) oraz Adam Godusławski (Prezes TBS Warszawa Południe). Prowadzenie: Joanna Erbel (Fundacja Blisko)

Relacja ze spotkania (link)

O PROJEKCIE: Stalowa 29 to pierwszy w Warszawie projekt mieszkaniowy skierowany zarówno do osób młodszych, jak i do starszych mieszkanek i mieszkańców Warszawy. Chcemy, żeby zarówno kamienica, jak i jej najbliższe otoczenie były otwartą i przyjazną przestrzenią spotkań sąsiedzkich. Warsztaty i spotkanie informacyjne będą dotyczyły określenia funkcji części użytkowych budynku oraz podwórka kamienicy. Razem z wami – sąsiadkami i sąsiadami – chcemy wymyślić najlepszy projekt dla tego miejsca!

Kamienica przy Stalowej 29 będzie zamieszkiwana przez osoby z różnych grup wiekowych.Na ostatnich dwóch kondygnacjach będzie się znajdować placówka opiekuńczo-wychowawcza dla młodzieży. Na pozostałych kondygnacjach planowane są po 4 mieszkania (w sumie 12 mieszkań). Poza seniorami i seniorkami, będą mieszkały osoby z innych grup wiekowych. Pytaniem otwartym (do pracy warsztatowej) pozostaje, to jakie będą ostateczne proporcje pomiędzy grupami. Na parterze powstanie przestrzeń użytkowa dla lokalnej społeczności:  klubokawiarnia lub inne miejsce spotkań, którego sposób działania dopiero zostanie określony.

Przedmiotem dyskusji jest również przeznaczenia piętrowego budynku gospodarczego na podwórku kamienicy.

stalowa29_podworko

Podwórko kamienicy przy ul. Stalowej 29

Od 2011 roku budynek jest wyłączony z eksploatacji na polecenie inspekcji budowlanej – kontrola została zlecona przez jednego z mieszkańców, który bał się, że zawalą stropy. Nie była to obawa bezpodstawna, bo już w 2005 roku zużycie budynku wynosiło 77% (czyli nie opłacało go remontować). W 2015 roku kamienica została wniesiona aportem do TBS Warszawa Południe w ramach działań Zintegrowanego Programu Rewitalizacji (uchwałą XVI/319/2015).

Lokatorki i lokatorzy Stalowej 29 zostali przeniesieni w 2011 roku do innych mieszkań w najbliższej okolicy. Do kamienic przy ul. Łochowskiej 53, Łochowskiej 54, Łochowskiej 47, Małej 13, Tarchomińskiej 1 i Strzeleckiej 12. Tylko jedna osoba dostała lokal poza dzielnicą na ul. Kasprowicza 30. W momencie wysiedlenia budynku były w nim 4 pustostany. Jeden lokator rozwiązał umowę i się wyprowadził. Nie były to działania związane z programem rewitalizacji.

Stalowa29_nowelokale

Zbieranie uwag dotyczących pomysłów na Stalową 29 można zgłasza podczas warsztatów, otwartego spotkania oraz drogą mailową do dnia 28 września na adres: erbel@fundacjablisko.pl

Plan działki:s29_01

Pojedyncze rzuty kamienicy przy Stalowej 29 (większy obrazek po kliknięciu):

s29_02   s29_03 s29_04   s29_05   s29_06 s29_07   s29_08   s29_09

s29_10

s29_11   s29_12   s29_13 s29_16   s29_17   s29_18   s29_19

Budynek gospodarczy na podwórku:

s29_20   s29_21

Media o Stalowej 29 [link]

ikona_biala          na_prawa-warszawa_znaczek_m             program-rewitalizacji_logo                Drukowanie

Projekt jest realizowany w ramach procesu wdrażania Zintegrowanego Programu Rewitalizacji m.st. Warszawy do 2022 r, we współpracy z TBS Warszawa Południe Sp. z o.o. Partnerką projektu jest Centrum Wielokulturowe w Warszawie.